Fortsätt till huvudinnehåll

Allt man kan göra med rabarber!


Rabarber är verkligen en underbar växt att ha i trädgården. I alla fall hos mig så är rabarber det första som man kan skörda och förädla. Visst smakar det underbart med rabarberpaj eller rabarberkräm men det är också härligt att kunna bevara rabarbern till senare.
För ett par dagar sedan bestämde jag mig för att göra rabarbersaft och jag började fundera på vad man skulle kunna göra med den avrunna rabarbern efter att man tagit reda på saften. Tidigare har den bara hamnat på komposten men nu ville jag ta tillvara på den, det är ju otroligt mycket smak kvar i massan.

Här kommer en beskrivning på hur jag tog tillvara min skörd av rabarber!

Jag plockade in en hel massa rabarber och efter att ha skurit bort skadade bitar och en del "skal" så skar jag stjälkarna i centimeterstora bitar. Jag vägde bitarna och det var ungefär 1,8 kg rabarber.
All rabarber åkte ned i en kastrull och jag hällde på 5,5 dl vatten (ca 3 dl vatten/kg rabarber). Detta fick koka upp och koka tills rabarbern kokats mjuk och mosig. Om man vill ha en klar saft så ska man inte röra om när rabarbern kokar, själv kan jag inte riktigt låta bli men jag bryr mig heller inte så mycket om ifall saften inte blir helt klar utan lite grumlig, den är lika god ändå.
Häll koket i en silduk och låt det rinna av, av sig själv (mosa eller rör inte bland rabarbern) i 30-45 min.
Mät den avrunna saften och häll tillbaka i en kastrull, låt koka upp och rör ner ca 4 dl socker/liter avrunnen saft. Skumma saften.
Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor och förslut korken direkt. Vill man så kan man tillsätta ett kryddmått natriumbensonat för varje liter avrunnen saft, för säkrare konservering.

När saften var klar var det dags att ta hand om resterna.
Jag delade upp det avrunna rabarbermoset i två lika stora delar.

Första delen gjorde jag rabarbermos av genom att mixa moset slätt med en stavmixer, tillsätta ca 1 dl vatten samt 3 dl strösocker. Detta fick koka upp och koka ihop en liten stund innan jag hällde upp det i en glasburk. Detta mos smakar ljuvligt! Jag ska dock göra några fler satser för att testa hållbarheten, den här första burken kommer gå åt snabbt!

Andra delen av rabarbern testade jag att göra curd av. Återigen använde jag stavmixern för att mixa rabarbern till ett slätt mos. Detta blandades ut med ca 1 dl vatten och 2 dl socker och fick koka upp i en kastrull. Jag hade läst att curd skulle passeras genom en finmaskig sil så det gjorde jag (så här i efterhand så kan man nog skippa det momentet eftersom stavmixern gör jobbet lika bra).
Blandningen måste svalna lite innan nästa steg vilket är att tillsätta ägg. Jag vispade upp två stycken ägg och vispade ner detta i rabarbermoset. Nu ska curden värmas försiktigt under konstant omrörning tills den tjocknar till en kräm. Ta av från värmen och tillsätt 50 g rumsvarmt smör som man rör ut i krämen. Häll upp på burk och förvara i kylskåp.
Man måste vara försiktig så att curden inte blir för varm när man tillsatt äggen, då tillagas äggen och curden blir grynig.

Rabarbercurden blev supergod på en rulltårta :)

Kommentarer