Visst är det lättsamt med buljongtärningar, man plockar bara fram ett par och smular ner i grytan, såsen eller vad det nu är man gör.
Men att koka egen buljong är både lätt, det blir gott och du vet precis vad som finns i din buljong. Inga konstiga tillsatser och smakförstärkare utan rena, goda smaker. Du kan dessutom krydda den som du vill.
Jag kokar oftast kycklingbuljong av den enkla anledningen att jag tycker det är lättsammast att göra av kycklingskrovet som blir över när man tillagat en hel kyckling.
Ta helt enkelt alla rester som blir över efter att köttet tagits bort. Det gör naturligtvis ingenting om det finns kött kvar på skrovet och benen. Blir lite av skinnet över så kan man ta med det också.
Jag börjar med att ta smör eller olja i en stor gryta. Jag använder helst gjutjärnsgrytan men den här gången skulle jag göra mycket buljong och då räcker den inte till.
Fräs bendelarna i fettet en liten stund och häll sedan på vatten. Hur mycket vatten man häller på beror på hur mycket buljong du vill göra men självklart blir buljongen svag om du tar väldigt mycket vatten och lite andel annat.
Sen är det bara att lägga i det du vill. Bitar av lök, morot, selleri och andra grönsaker Det går utmärkt att använda grönsaksrens, alltså det du skär bort från grönsakerna så som skal, ändar eller grönsaker som har blivit lite sladdriga och kanske inte så aptitliga att äta färska. Men självklart ska grönsaksrenset vara fritt från smuts och jord och man bör inte heller använda delar som skadats och blivit mosiga.
Låt allt koka upp och skumma av eventuellt skum som bildas. Tillsätt de kryddor som du vill (salt, pepparkorn, lagerblad, vitlök, chili osv) allt efter tycke och smak. Sänk värmen tills det bara småputtrar och ha locket på grytan.
Sen är det bara att vänta, ju längre desto bättre! Jag startar ofta min buljong direkt efter middagen och låter den småputtra till dagen efter. Har man lite vatten i från början bör man kontrollera så att det inte kokar torrt.
Man bör titta till buljongen med jämna mellanrum och har man barn eller djur som kommer åt spisen så bör man kanske inte lämna den oövervakad alls. Då kanske någon slags slow cooker är bättre att använda sig av.
Det viktiga är att buljongen får koka så länge att benen börjar koka sönder och utsöndra alla näringsämnen och smaker.
När man tycker att buljongen är klar så silar man av den, gärna genom exempelvis en silduk. Sen brukar jag hälla upp buljongen i lagom stor byttor med lock och frysa in.
Det är som sagt enkelt att göra buljong men det tar tid.
Men att koka egen buljong är både lätt, det blir gott och du vet precis vad som finns i din buljong. Inga konstiga tillsatser och smakförstärkare utan rena, goda smaker. Du kan dessutom krydda den som du vill.
Jag kokar oftast kycklingbuljong av den enkla anledningen att jag tycker det är lättsammast att göra av kycklingskrovet som blir över när man tillagat en hel kyckling.
Ta helt enkelt alla rester som blir över efter att köttet tagits bort. Det gör naturligtvis ingenting om det finns kött kvar på skrovet och benen. Blir lite av skinnet över så kan man ta med det också.
Jag börjar med att ta smör eller olja i en stor gryta. Jag använder helst gjutjärnsgrytan men den här gången skulle jag göra mycket buljong och då räcker den inte till.
Fräs bendelarna i fettet en liten stund och häll sedan på vatten. Hur mycket vatten man häller på beror på hur mycket buljong du vill göra men självklart blir buljongen svag om du tar väldigt mycket vatten och lite andel annat.
Sen är det bara att lägga i det du vill. Bitar av lök, morot, selleri och andra grönsaker Det går utmärkt att använda grönsaksrens, alltså det du skär bort från grönsakerna så som skal, ändar eller grönsaker som har blivit lite sladdriga och kanske inte så aptitliga att äta färska. Men självklart ska grönsaksrenset vara fritt från smuts och jord och man bör inte heller använda delar som skadats och blivit mosiga.
Låt allt koka upp och skumma av eventuellt skum som bildas. Tillsätt de kryddor som du vill (salt, pepparkorn, lagerblad, vitlök, chili osv) allt efter tycke och smak. Sänk värmen tills det bara småputtrar och ha locket på grytan.
Sen är det bara att vänta, ju längre desto bättre! Jag startar ofta min buljong direkt efter middagen och låter den småputtra till dagen efter. Har man lite vatten i från början bör man kontrollera så att det inte kokar torrt.
Man bör titta till buljongen med jämna mellanrum och har man barn eller djur som kommer åt spisen så bör man kanske inte lämna den oövervakad alls. Då kanske någon slags slow cooker är bättre att använda sig av.
Det viktiga är att buljongen får koka så länge att benen börjar koka sönder och utsöndra alla näringsämnen och smaker.
När man tycker att buljongen är klar så silar man av den, gärna genom exempelvis en silduk. Sen brukar jag hälla upp buljongen i lagom stor byttor med lock och frysa in.
Det är som sagt enkelt att göra buljong men det tar tid.
Kommentarer
Skicka en kommentar