Fortsätt till huvudinnehåll

Planera matinköp, banta både plånbok och kropp.


Vem älskar inte kexchoklad?
Den 4:e januari bestämde jag mig, jag behöver gå ner i vikt. Det var inget nyårslöfte eller så, jag vill inte lova något som jag inte vet om jag kan hålla men efter att viktkurvan pekat stadigt uppåt i massor av år så kunde jag inte blunda för faktum längre.

Att gå ner i vikt, förutsatt att du inte har några medicinska problem, är enkelt! Du behöver äta mindre energi än vad du gör av med. Enkelt...... kanske om man inte älskar godis, kakor och andra sötsaker.

Jag bestämde mig dock för att prova i 2 veckor, tänkte att jag nog borde överleva det. Jag googlade fram flera lågkalori-recept och gjorde upp en planering för första veckans måltider, lunch och middag. Hör och häpna, jag skippar frukost, viktigaste måltiden på dagen enligt många men för mig funkar det inte att äta frukost.
Första veckan gick över förväntan och när jag tagit mig igenom andra veckan visade vågen nästan 3 kg minus. Det fick mig att fortsätta.

Nu har det gått 8 veckor och vågen visar minus 8 kg. Visst har jag dagar då jag saknar "godsaker" men jag har inget direkt godissug längre. De som känner mig vet hur mycket jag har älskat godis! Det jag kan sakna ibland nu är kakor och annat bakat och faktiskt så unnar jag mig det ibland.

Det här är vad som står på matsedeln den här veckan:
  • Måndag: Till lunch, Pumpasoppa och en skiva vitt bröd (hembakat) med smör.
                   Till middag, hemmagjord köttsoppa med hembakta tekakor(gjorda med vita bönor)
  • Tisdag: Till lunch, Grönsakssoppa och ett par skivor hårdbröd.
                 Till middag: Smörgåstårta (blir bjuden på det)
  • Onsdag: Till lunch, Stekt ägg, champinjoner och sallad
                  Till middag, Indisk daal med ris (vegetariskt idag)
  • Torsdag: Till lunch, Morotssoppa med linser och en bit bananbröd
                   Till middag, Kycklingminestrone
  • Fredag: Till lunch, Stekt halloumi och sallad
                 Till middag, Lax med blomkål och broccoli samt sås på färskost och gräddfil
  • Lördag: Till lunch, Tonfiskröra med pesto och sallad
                  Till middag, Bortbjuden på fest så det visar sig
  • Söndag: Till lunch, Havregrynsgröt med mjölk och blåbärssylt
                  Till middag, Melonsallad med grillad kyckling
Jag försöker att laga allt från grunden och skippa halvfabrikat men ibland är det bra att ta till när jag vet att tiden inte kommer att räcka till.

Om jag blir sugen på något på kvällen så brukar jag äta lite frukt eller någon enstaka gång "synda" med en smörgås. Men annars håller jag mig strikt till vad jag planerat. Jag handlar på söndag eller måndag för hela veckan och förhindrar då allt onödigt småhandlande vilket är bra för både min figur och för plånboken. En längre planering underlättar även då jag jobbar oregelbundna tider, jag tar med mina arbetstider i matplaneringen och vet vad jag ska förbereda till matlådor att ta med på jobbet.

Dagens middag, hemlagad köttsoppa och hembakta tekakor med bönor.

Kommentarer