Fortsätt till huvudinnehåll

Bokashi, inomhuskompost.

Bokashi är en metod för kompostering där man kan göra det mesta inomhus. Allt man behöver för att börja är ett par hinkar med tätslutande lock samt ett speciellt bokashi-strö.
Man varvar matrester med bokashiströ i hinken tills den är full. Det är viktigt att packa ihop matresterna så mycket det bara går samt att locket är på hela tiden. Matavfallet ska ha så lite syre som möjligt för att processen ska fungera bäst.

 Jag samlar mitt matavfall i en slaskhink under ett par dagar och tömmer sedan 
över i bokashihinken, varvar med strö och trycker ihop med en gammal potatismosare. 

När bokashihinken är full ska den stå orörd i rumstemperatur i minst 14 dagar, sen går det att "förvandla" matavfallet till näringsrik jord, antingen genom att gräva ner avfallet direkt i trädgårdslandet eller genom att göra en jordfabrik. På vintern när marken är frusen är det ju svårt att gräva i marken så då gör jag jordfabriker.
I höstas tog jag hand om all gammal krukjord som jag använt till bl a tomater. Jag sparade jorden i flertalet hinkar ute i växthuset och när det är dags att göra en jordfabrik så tar jag in så mycket jord jag kommer behöva och tinar upp den inomhus. Sen håller jag till ute i växthuset, mest för att inte behöva söla med jord inomhus. 

Jag börjar med att lägga i lite jord i botten på en hink, häller sedan på från bokashihinken och lägger i lite mer jord. Sen blandar jag runt allt så att matresterna blir väl blandade med jorden. Sist täcker jag med ett lager jord. Täcklagret hindrar att det börjar lukta om bokashin. Sen förvarar jag mina färdiga jordfabriker ute i växthuset. Det fryser så klart nu när det är vinter men när våren och värmen kommer så startar förvandlingsprocessen och jag räknar med att när det är dags att plantera ut tomater osv i växthuset så är mina jordfabriker klara och matavfallet har blivit till näringsrik jord för mina grönsaker.

I min bokashihink hamnar i stort sett bara grönsaksrens, vi har i princip inga matrester från lagad mat eftersom alla lagade rester används i matlådor eller senare måltider men det är skönt att ha ett bra system för att ta tillvara på alla skal och annat rens från matlagningen.
Jag använder vanliga plasthinkar som jag köpt på någon matvarubutik. Jag har valt 5-liters hinkar eftersom det tar rätt så lång tid för oss att fylla ens en sådan.
Det finns naturligtvis "riktiga" bokashihinkar att köpa, med tappkran för lakvattnet som bildas men det fungerar bra för mig med dessa vanliga hinkar. Hinkarna förvarar jag i köket.
Jag köper mitt strö från www.bokashi.se och jag är mycket nöjd med både pris och service därifrån. Ett kilo strö plus frakt kostar 133 kr och det räcker nästan ett helt år för mig.

Jag har använt mig av bokashi i ett års tid nu och jag är supernöjd! Det tar inte särskilt mycket tid att ta hand om den och vi sparar pengar både på inköp av jord till alla planteringar men vi har även kunnat dra ner drastiskt på antalet sophämtningar vi behöver. Dessutom blir varken soppåsen under diskbänken eller soptunnan ute illaluktande eftersom det inte finns ruttnande/surnade matvaror där. Bara fördelar med bokashi!

Kommentarer