Det jag gjort heter hermetisk inkokning och det är den metod som har använts mest här i Sverige. Det innebär att man kokar konservburkarna visst länge i en gryta med vatten.
Jag har valt att testa ett recept ur den här kokboken från 1933. Där finns steg för steg instruktioner och koktider för en massa olika konserverade saker.
Man börjar med att tillaga det man ska konservera, i mitt fall äppelkompott! Börja med att skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i vatten med lite ättika i för att undvika att de blir bruna.
Jag satte också igång min stora gryta med vatten och de glasburkar jag skulle konservera i för att sterilisera burkarna och värma upp vattnet. Det tar ett bra tag att koka upp allt vatten, ett tips är att hjälpa till med en vattenkokare om man har det.
Koka upp sockerlagen till kompotten och koka äpplena, tills de blir lite mjuka, i lagen.
Jag har läst att det är viktigt att vätskan/lagen ska täcka innehållet i burken men det var helt omöjligt eftersom äpplena flöt på sockerlagen så det får bli som det blir. Kompotten i burken, gummiring på och sen lock och metallklämma.
Nu är det dags för burkarna att koka, enligt min receptbok ska de koka i 20 minuter i över 80 grader. Jag kokar mina burkar i en helt vanlig kastrull på spisen den här gången. Jag har ju fått en riktig konserveringsgryta men den måste rengöras innan användning och eftersom det bara blev 3 burkar den här gången så räcker en vanlig gryta alldeles utmärkt.
När tiden gått så flyttar man kastrullen från värmen och låter den stå en stund innan man lyfter ut burkarna och ställer dom att svalna.
När de svalnat så ska vakuum ha bildats och metallklämman kan tas bort. Nu ska de gå att lagra under lång tid utan att bli dåligt. Min förhoppning är att jag ska kunna låta en av burkarna stå i minst 6 månader för att se hur innehållet blir men eftersom det är första gången jag gör kompott så bör jag ju kanske testa och äta lite av det för att se om jag alls gillar det :)
Kommentarer
Skicka en kommentar