Fortsätt till huvudinnehåll

Mitt recept på ljuvligt gott fröknäcke.



Recept på fröknäcke kan man hitta lite var stans och de ser rätt så lika ut men här kommer mitt.

2 dl valfria frön och/eller kärnor (linfrö, sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor, melonkärnor osv)
2 dl majsmjöl
1 krm salt
½ dl majsolja
ca 2 dl kokande vatten
Flingsalt

Jag har använt krossade linfrön, sesamfrön och solrosfrö (jag grovhackade solrosfröna eftersom jag inte gillar stora klumpar i mitt fröknäcke), ungefär en tredjedel av varje.
Blanda alla torra ingredienser väl (utom flingsaltet). Tillsätt oljan och blanda så att hela blandningen blir täckt av olja. Koka upp vattnet och tillsätt det. Blanda ihop till en rätt så kladdig smet, om den blir för torr så tillsätt ytterligare en skvätt vatten.
 Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till en tunn, jämntjock kaka. Strö över flingsalt efter tycke och smak.
Grädda brödet i 150 grader i ungefär 60-70 minuter. Vill man ha jämna bitar så kan man skära upp brödet direkt när man tar ut det ur ugnen, men låt det sen svalna kvar på plåten. Annars låter man brödet svalna helt innan man bryter det i lagom stora bitar. Ställ gärna in plåten i ugnen (avstängd) igen med ugnsluckan öppen så torkar fröknäcket extra bra på eftervärmen, det tar lite längre tid att svalna men eftervärmen ger ett krispigare bröd.
Fröknäcke är gott att äta bara som det är men även gott med en bit ost eller någon grönsaksröra.
Enkelt och billigt. Kostnad för en sats bröd är ca 12 kr, självklart beroende på vilka fröer man väljer. Mängden färdigt fröknäcke blir ca 250 g. Det kan man jämföra med butikens priser som brukar variera mellan 25-50 kr för samma mängd. Gör du fröknäcke själv blir det billigare och du kan själv styra vilka ingredienser som finns i.

Kommentarer