Fortsätt till huvudinnehåll

Gamla kokböcker.


Jag gillar att leta efter gamla kokböcker på loppisar och liknande för att få tag på recept för konservering, det är ju bra att få veta hur länge olika saker ska koka i sina glas innan man kan anse att de är klara. Mitt senaste fynd är denna fina bok, Vårt Hems Stora Kokbok, del 4 som handlar till stor del om konservering och inläggning.

Det finns en hel del bra recept och en hel del som vi idag nog tycker är helt horribla.
Det finns bland annat en hel avdelning som kallas "Sjukmatlagning", alltså mat som ska lagas till sjuka människor. Det är inte specificerat vad för slags "sjuka" dessa människor skulle lida av men tydligen har de svårt att äta större mängder mat så det är mycket viktigt att den mat de väl får är av bästa kvalité, dock ska man vara försiktig med kryddning.
Bland annat föreslås Biffte, Vinsoppa och Konjak med varm mjölk. Låter verkligen aptitligt....


Avsnittet om konservering ser dock mycket intressant ut och det finns en hel del information om både förberedelser, recept och koktider så det ska bli kul att testa en massa olika saker till sommaren/hösten då det är dags att skörda i trädgården. Jag har haft den stora lyckan att få tag på en massa konserveringsglas samt en gammal konserveringsapparat så det blir mycket experimenterande framöver hoppas jag.


Här vill jag också dela med mig av ett recept som jag hittade i kokboken. Jag älskar kalvsylta, det är min klara favorit på julbordet men trots det så äter jag det i princip bara runt jul.

Jag har många gånger funderat på att pröva och göra egen kalvsylta och när jag ögnade igenom den här kokboken så hittade jag ett recept. Efter att ha läst igenom ingredienserna så har jag nog ångrat mig, det är så mycket oklart kring kalvhuvudet... Jag föredrar nog att köpa färdig kalvsylta från affären, tror inte jag skulle klara av att klyva ett kalvhuvud och sen titta ner i en gryta medan halvorna stirrar tillbaka upp på en

Kommentarer