Fortsätt till huvudinnehåll

Odlingsuppdatering

 I måndags (11 mars) satte jag alla mina tomatfröer. De har nu börjat titta upp och är satta under växtbelysning. Jag har skrivit lite mer om de olika sorter jag valt i ett tidigare blogginlägg och ni kan läsa mer om dessa här.


 Förutom tomater så har jag en hel del andra plantor på gång också, framförallt sånt som behöver lång tid på sig att utvecklas. Jag har 22 chiliplantor av tre olika sorter.
Lombardo är en mycket mild chili som i princip bara är aningen starkare än vanlig paprika. Den går i princip att använda som vanlig paprika men har lite mer smak. Jag odlade den ifjol och fick stor skörd på mina tre plantor.
Sweet Banana är en gul chili som övergår till rött vid mognad. Den är sötstark och användbar och en bra sort för nybörjare. Det är första gången jag odlar den här sorten men hoppas på att denna medelstarka chili ska få mig att använda med chili i min matlagning.
Padron är min sista chilisort för i år. Den kallas även för rysk roulett eftersom 1/20 frukter blir mycket het, övriga är relativt milda. Det är första gången även för denna chili för mig.
Ett par av mina sweet banana har redan fått knoppar men det är inget att oroa sig för, jag låter bara mina chiliplantor stå under växtbelysningen tills det är dags att sätta ut i växthuset, ibland hinner de till och med börja få frukter men ibland tappar den blommorna utan att de hunnit pollineras, med fruktsättningen brukar ta fart igen när de hamnar i växthuset.
En klar majoritet av mina chili (och paprika) har ödem, dvs "knottror" på bladen. Det beror på ojämn vattning och är inget farligt. Jag brukar sätta mina fröer en och en i var sin kruka men i år satte jag även ett par krukor med flera frön i och dessa har i princip inga ödem trots att de vattnats likadant som övriga. Det får mig att misstänka att fröer av paprika och chili nog vill stå lite trängre från början, eller möjligtvis i mindre pluggbrätten. Jag ska utforska detta närmare nästa år.

När det gäller paprika så har jag två olika sorter, totalt 15 plantor.
Sweet chocolate ska vara en smakrik och saftig paprika som passar både för färsk konsumtion och att konservera. Den har en originell chokladfärg som jag hoppas blir fin i växthuset.
Sweet color spectrum är en blandning av klockformade paprikor i många olika färger som jag tror blir trevlig att ha i sallader. Den ska också vara söt och god i smaken.


Nytt för i år för mig är selleri. Jag har satt både rotselleri och stjälkselleri. Jag bredsådde dessa i mitten av januari och planterade om en och en i mitten av februari. De hade då inte växt till mer än långa rangliga spröt som man fick vara mycket försiktig med men efter omplanteringen har de skjutit i höjden rejält och det är nog snart dags för ytterligare en omplantering.

Årets stora experiment är dock Luffagurka eller svampgurka. Det är en gurka som bildar ett virrvarr av fibrer i sig och som när det torkat blir en utmärkt tvättsvamp. Googla på luffasvamp så får ni fram flera bilder på hur de ser ut och vad man kan använda dem till. Dessa är alltså inte tänkt att ätas utan att användas som tvättsvamp i duschen eller som kökssvamp för att rengöra grytor osv. Naturligtvis har vi inte klimat här för att odla dessa men jag gör ett försök i växthuset.
Jag har sått ett par frön i flera omgångar för att försöka hitta bästa tiden. Gurkor är ju en snabbväxande art men dessa behöver lång tid på sig för att hinna utveckla frukter innan höstens kyls kommer. Det ska bli mycket spännande att se om jag lyckas få fram någon.

Utöver dessa plantor så har jag även purjolök och gul lök som växer på sig. I fjol odlade jag mycket purjo men det växte inte så bra, antagligen på grund av den extrema värmen och torkan. Men i år försöker jag igen.
Jag sådde även gul lök från frö ifjol men den tog sig inte alls utan jag satte några sättlökar som inte tog sig särskilt bra, återigen antagligen på grund av vädret. I år hoppas jag mycket på min gul lök, det är en rotsak som jag hoppas kunna bli självförsörjande på i framtiden eftersom den går att lagra i rumstemperatur.

Kommentarer