Fortsätt till huvudinnehåll

Så här gör jag kombucha.

Kombucha är en fermenterad dryck gjord av vatten, te och socker samt färdig kombucha. Denna dryck har tillverkats i tusentals år och sägs vara nyttigt och bra av en massa olika anledningar. Den ska innehålla en massa bra vitaminer och näringsämnen samt nyttiga microorganismer som är bra för mage och tarm.
Jag väljer att inte gå in så mycket på detta utan jag tillverkar kombucha för att jag tycker att det är gott. Jag hävdar inte att mitt sätt är det rätta men jag får fram en god dryck.

Det finns självklart många "förstå-sig-påare" när det gäller kombucha som hävdar att just deras kombucha är den enda äkta och att alla andra inte får fram riktig kombucha. Ingen av dessa har dock visat några äkthetsintyg (eftersom det inte finns några sådana) eller några labbtester som visar att just deras kombucha är så mycket bättre än alla andras.
Det finns helt enkelt en massa olika sätt att tillverka kombucha och här tänkte jag visa mitt. Du avgör själv om du tycker att det är ett bra sätt eller om du väljer något annat.
Mitt grundrecept:
2 liter vatten
2 msk te
2 dl socker
5 dl kombucha 
Jag har valt ett svart te på lösvikt, vanligt strösocker och vanligt vatten. Man börjar med att koka upp vattnet, det går enklast i vattenkokare men eftersom jag nu behöver 4 liter vatten så häller jag över i en stor kastrull när det kokat upp. Häll sedan i tebladen samt sockret och rör om. Sockret ska lösas upp helt i teet. Efter ca 30 min kan man sila sitt te och sen låta det svalna till rumstemperatur. Det är viktigt att teet inte är för varmt när man blandar i start-kombuchan eftersom det kan ta död på den.

Medan teet svalnar silar jag min färdiga kombucha genom en tygbit för att få bort eventuella partiklar, Naturligtvis tar man ut ytkulturen, scoby, först.

När teet svalnat häller man upp det i en ren glasburk. Jag har hällt upp 2 liter i en stor behållare men tänkte prova att odla fram nya scobysar så därför har jag även tre mindre behållare med te.

 I teet tillsätter man nu ca 1/5 färdig kombucha. I vanliga fall lägger man även ner scobyn också men den har jag lagt ner i min stora burk. Man ska kunna dela scobyn om man vill med min är så slät, rund och fin att jag ogärna vill skära i den. Så här hoppas jag att det räcker med startvätska, det var så jag odlade fram min ursprungliga scoby.
Nu är det bara att sätta över en tygbit och fästa med gummiband. Det är för att inga flugor eller smuts ska ramla ner i kombuchan. Man får inte stänga med ett lock utan kombuchan måste ha luft.
Kombuchan som blir över efter att man startat nästa omgång är färdig att drickas direkt om man vill men man kan också hälla upp den på flaskor för en andra fermentering och eventuellt smaksättning. Kombucha bildar kolsyra naturligt och eftersom man nu stänger korken så bildas tryck i flaskan. Därför bör man öppna flaskan minst en gång per dygn medan den står i rumstemperatur, för att lätta på trycket. När det gäller smaksättning kan man prova sig fram, här är ett nytt test för mig. Jag brukar smaka min kombucha efter ca 3 dagar, smakar den som jag vill ställer jag in den i kylskåpet, då avstannar fermenteringen. Är den för söt så låter jag den stå framme ett tag till, ju längre den står i rumstemperatur desto surare blir den.
Än så länge tycker jag ändå att naturell kombucha är godast.

Våga testa och lycka till!

Kommentarer